رشد کاذب اولیه؛ مهم ترین عامل ریزش بورس

به گزارش مهسان بلاگ، با وجود وعده های مسئولان دولتی و غیر دولتی مبنی بر حمایت از بازار سهام، شاخص بورس تهران طی سه ماه اخیر قریب به 700 هزار واحد ریزش نموده است.

رشد کاذب اولیه؛ مهم ترین عامل ریزش بورس

به گزارش گروه مالی خبرنگاران، از اواخر مرداد ماه امسال با وجود حمایت های لفظی مسئولان دولتی شاخص بورس تهران به صورت یکپارچه در راستا نزولی قرار گرفته تا حدی که شاخص کل بورس تهران روز شنبه محدوده یک میلیون و 400 هزار واحد را نیز از دست داد و با سقوط به کانال پایین تر به رقم یک میلیون و 374 هزار واحد رسید که بر این اساس طی سه ماه اخیر (از اواخر مردادماه تا کنون) قریب به 700 هزار واحد ریزش نموده است.

این ریزش های مداوم موجب شده بسیاری از فعالان بازار سرمایه که با پشتوانه اظهارات مقامات دولتی قسمت مهمی از سرمایه خود را به این بازار وارد نموده اند تا کنون بعضا تا بیش از 50 درصد دارایی شان را از دست داده اند.

رشد کاذب اولیه مهم ترین عامل سقوط

اما درباره چرایی ریزش شاخص بورس تا به امروز دلایل متعددی ذکر شده که شاید مهم ترین آن رشد بی دلیل ماه های اولیه امسال با وجود تذکرات دلسوزانه کارشناسان بود یعنی در شرایطی که اقتصاد کشور با تحریم های خصمانه آمریکا، عوارض ناشی از کرونا و سوءمدیریت دولتی همراه بود، ولی شاخص بورس از 500 هزار واحد طی چهارماه به بیش از 2 میلیون و 80 هزار واحد رسید به عبارتی در این مدت کم، دماسنج بازار 300 درصد رشد کرد و طبیعی است چنین رشد کاذبی قطعا سقوط هیجانی هم خواهد داشت.

دلیل دیگرسقوط شاخص، گمانه ها درباره افزایش نرخ سود بانکی و بین بانکی بود. این موضوع به قدری جدی شد که نمایندگان عضو شورای عالی بورس نیز به این بحث ورود کردند و مثلا محسن علیزاده عضو کمیسیون مالی مجلس گفت پس از رایزنی با مدیران بانک مرکزی، طرح افزایش نرخ سود سپرده های بانکی توسط بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار تکذیب شد.

در عین حال خانکی از فعالان بازار در حال حاضر تاکید دارد، موضوع افزایش نرخ سود بانکی تکذیب شده است، اما نکته حائز اهمیت موضوع افزایش نرخ سود بین بانکی است که ظاهرا از 20 درصد عبور نموده و این موصوع خبر خوشی برای بازار سرمایه نیست.

آزادسازی سهام عدالت

یکی دیگر از چالش های اولیه بورس تهران در بهار امسال موضوع آزادسازی سهام عدالت بود. با دستور رئیس جمهور طی دو مرحله آزادسازی 60 درصد سهام عدالت فراهم شد که همین امر بورس را به تدریج در راستا نزولی قرار داد، زیرا مشمولان سهام عدالت با توجه به امکان فروش 60 درصدی سهامشان خواهان عرضه آن شدند.

وزارت اقتصاد در این شرایط برای ایجاد ثبات و جلوگیری از عرضه های آبشاری سهام عدالت، هر گونه عرضه سهام را به بازار بلوکی منتقل کرد، اما آنالیز ها نشان می دهد این روش هم آن طور که باید و شاید موثر نبوده است، زیرا وزارت خانه متولی نتوانسته اولا پیش بینی معینی از شرایط عرضه سهام عدالت داشته باشد و ثانیا نظارت موثری در عرضه بلوکی این سهام هم نشده است.

سرنوشت نامعلوم منابع صندوق توسعه

از سوی دیگر، با وجودی که چند هفته ای از وعده مسئولان وزارت اقتصاد برای حمایت از بازار سرمایه با سرمایه گذاری یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی گذشته، اما هنوز این حکم قانونی اجرا نشده است.

لازم به ذکر است در این رابطه رئیس هیئت عامل صندوق تثبیت بازار سرمایه گفت: ابهاماتی در صندوق توسعه ملی درباره نرخ و مدت سپرده گذاری و شیوه باز پرداخت این منابع وجود داشت که قسمت عمده آن، مرتفع شده و ابهامات محدودی باقی مانده است که امیدواریم در چند روز آینده، این ابهامات نیز برطرف گردد.

به گفته محمد ابراهیم آقابابایی، در مرحله نخست، حدود هزار میلیارد تومان در صندوق تثبیت بازار سپرده گذاری می گردد و این عدد تا سقف حدود 12 هزار میلیارد تومان افزایش خواهد یافت.

وی اضافه نمود: صندوق توسعه ملی باید این ابهام را برطرف کند که نحوه بازپرداخت منابع به چه شکلی باشد. باید معین کند که می خواهد در سود و زیان شریک باشد و یا این منابع به شکل تسهیلات با نرخ معین در اختیار بازار قرار گیرد.

علاوه بر این موارد، لزوم حمایت حقوقی ها که به اعتقاد بسیاری از فعالان حقیقی یک امر بدیهی تلقی می گردد با فراز و نشیب های جدی همراه بوده است. همچنین کارشناسان معتقدند طی سال های اخیر توجه چندانی به راه اندازی بازارگردانی نشده و تنها در زمان های بحران و ریزش بازار و با توجه به شرایط ایجاد شده به سمت استفاده از بازارگردان ها حرکت شده است. البته وزیر اقتصاد اخیر اعلام نموده بزودی فرایند معین بازارگردان برای شرکت های بورسی تکمیل خواهد شد.

tani-buy.ir: مجله تانی بای، مقالات اقتصادی و کسب و کار

bigkurosh.ir: مجله کوروش بزرگ، وبلاگ خبری، تاریخی و تحلیلی

منبع: خبرگزاری دانشجو
انتشار: 28 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 28 اردیبهشت 1401 گردآورنده: mahsanblog.ir شناسه مطلب: 65715

به "رشد کاذب اولیه؛ مهم ترین عامل ریزش بورس" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "رشد کاذب اولیه؛ مهم ترین عامل ریزش بورس"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید