معرفی رساله تخصصی الگوی پیشرفت اسلامی

به گزارش مهسان بلاگ، معرفی رساله تخصصی الگوی پیشرفت اسلامی، تعریف پایه از نظام سازی، تبیین نظریه مادر نظام سازی، پیوست زمان و مکان و تعریف راستا برای انتشار، چهار بخش اصلی رساله تخصصی الگوی پیشرفت است.

معرفی رساله تخصصی الگوی پیشرفت اسلامی

به گزارش گروه علمی و دانشگاهی خبرنگاران به نقل از پایگاه اطلاع رسانی نقشه راه، شورای راهبردی الگوی پیشرفت اسلامی برای حل مسائل جامعه اسلامی، رساله ای تخصصی -به مثابه جایگزین برای مکاتب توسعه غربی- تدوین کرده است؛ که به بعضی از ویژگی های آن اشاره می گردد:

تعریف پایه رساله

ویژگی اول این رساله ارائه تعریفی فقهی از مفهوم نظام سازی است. تعریف پایه این رساله تخصصی از مفهوم اداره جامعه و نظام سازی؛ خود تنظیمی فرد در حوزه های سیزده گانه روابط انسانی (حوزه های اصلی روابط انسانی) شامل: 1- رابطه انسان با امام، 2- رابطه انسان با معلم، 3-رابطه انسان با خانواده، 4- رابطه انسان با همسایه، 5- رابطه انسان با دوست، 6- رابطه انسان با شریک شغلی، 7- رابطه انسان با طرف معامله، 8- رابطه انسان با دشمن، 9- رابطه انسان با همسفر، 10- رابطه انسان با فقیر، 11- رابطه انسان با یتیم، 12- رابطه انسان با ابن سبیل و 13- رابطه انسان با مهمان است. این تعریف اصطیادی فقهی در مقایسه با جامعه شناسی مبتنی بر اصالت فاعلیت (استاد سید منیر الدین حسینی الهاشمی: تقسیم نظام شاخصه های ارزیابی جامعه به : 1- مبنای تکامل جامعه: شاملِ 1/1: گرایش اجتماعی، 2/1: بینش اجتماعی و 3/1: دانش اجتماعی و 2- موضوع تکامل جامعه؛ شامل 1/2: توسعه، 2/2: کلان و 3/2: خرد و 3- مقیاس تکامل جامعه: شامل: 1/3: جهانی، 2/3: بین المللی و 3/3: ملی) و مقایسه با مقاله ششم اصول فلسفه و روش رئالیسم (استاد محمد حسین طباطبائی: تقسیم ادراکات به ادراکات حقیقی و ادراکات اعتباری و جامعه سازی بر مبنای ادراکات اعتباری و تقسیم اعتباریات به اعتباریات قبل الاجتماع و اعتباریات بعد الاجتماع) و مقایسه با ساخت دوسویه (شامل قواعد و منابع) آنتونی گیدنز (Anthony Giddens) تبیین تفصیلی می گردد. در مبنای تنظیم اختیاری روابط انسانی به دلیل رعایت اصل اختیار و بالتبع کاهش اصطکاک اجتماعی و به دلیل احصای استظهاری حوزه های پایه روابط اجتماعی؛ رجحان مشخصی در جامعه سازی نسبت به دیدگاه های رقیب ایجاد می گردد. به عنوان مثال با فرض تنظیم صحیح روابط انسانی در حوزه های سیزده گانه فوق الذکر، بسیاری از مسائل مطرح در جامعه که ناشی از اختلاف منافع است؛ کماً و کیفاً متحول و بالتبع موضوع بسیاری از نظریه پردازی ها و اقدامات حکومتی و مردمی، منتفی می گردد.

نظریه پایه رساله

ویژگی دوم رساله تخصصی الگوی پیشرفت اسلامی، معرفی عوامل بسیار موثر بر خود تنظیمی در روابط انسانی -با اتکاء به تتبع فقهی- در 9 دسته است. (نظریه پردازش زیر ساخت های راهنمایی) درک و تعریف انسان ها از موضوعات 1-امامت (فقه الامام)، 2- علم (فقه العلم)، 3- شغل (فقه المکاسب)، 4- بیان (فقه البیان)، 5- دشمن (فقه نفی سبیل)، 6- عبرت (فقه العبره)، 7- نظم (فقه النظم)، 8- شاخصه های ارزیابی (فقه الفرقان) و 9- تربیت (فقه التزکیه) سرمایه هر فرد برای بازتعریف روابط خود در حوزه های سیزده گانه است. در مجموع در ابواب نه گانه فقه راهنمایی حدود 100 قاعده فقهی (در هر باب فقهی تقریباً 10 قاعده وجود دارد.) برای تنظیم صحیح روابط انسانی استنباط شده است.

پیوست زمان و مکان رساله

ویژگی سوم رساله تخصصی الگوی پیشرفت اسلامی، تبیین پیوست زمان و مکان برای ابواب نه گانه فقه راهنمایی است. در پیوست زمان و مکان -که برای هر باب فقهی به صورت مجزا نوشته می گردد- به شناسائی، تبیین و علاجِ مسائل نامتوازن (بدعت ها) با تعاریف فقه راهنمایی پرداخته ایم. در زمان و مکان فعلی، حدود 100 عدم توازن و بدعت؛ مانند : اصل رقابت، طبقه بندی بیکنی از علم، تخریب محیط زیست، طب سلولی، اسناد بین المللی، حذف حیاط از خانه، حذف سبوس از نان، تغییر در معادله نمک، حذف نقش آموزشی خانواده، مدل های آینده پژوهی و ماتریس Swot، نظریات نوشهرگرائی و Tod، نظریه فراتسهیل گری و توانمند سازی، تحلیل نهادی بخش اقتصاد، تعریف اعتباری پول و... وجود دارد؛ که در قالب نظریات فقهی نقشه الگوی پیشرفت اسلامی نحوه شناسائی و چگونگی علاج آنها تبیین می گردد. نظریاتی مانند 1- نظریه پیش گیری ساختاری از بیماری؛ با موضوع مفهوم مزج اختیاری، 2- نظریه الگوی ساخت؛ با موضوع مفهوم نظم اختیاری، 3- نظریه تَعَرُّف؛ با موضوع مفهوم رزق، 4- نظریه مدیریت شهری محله محور؛ با موضوع تعریف جدید از نیازهای خانواده، 5- نظریه آموزش و پروش آینده؛ به موضوع تعریف جدید از کارکردهای خانواده، 6- نظریه امنیتی سِلم؛ به موضوع مفهوم اختلال در روابط انسانی، 7- نظریه علم آینده؛ با موضوع ارائه طبقه بندی جدید از علم، 8- نظریه پیشگیری بنیادین اسلامی از جرم؛ با موضوع مفهوم عبرت، 9- نظریه نظم اختیاری؛ به موضوع تعریف جدید از قانون، 10- نظریه هسته های توازن فرهنگی؛ به موضوع تعریف جدید از عدم توازن ها، 11- نظریه بازارهای موقت؛ به موضوع مفهوم سود ارتباطی، 12- نظریه نگهبانی از نظام؛ به موضوع مفهوم نظام مقایسه، 13- نظریه مدرسه راهنمایی؛ به موضوع مفهوم راهنمایی، 14- نظریه تنظیم و تحلیل خبر؛ به موضوع مفهوم تفکر از مهمترین این نظریات و در واقع امتداد دهنده فقه شیعه در زمان و مکان فعلی محسوب می شوند.

راستا نشر رساله

ویژگی چهارم رساله تخصصی الگوی پیشرفت اسلامی، تعریف راستای خاص برای نشر محتوای مطرح در رساله در میان افراد است. مطابق روایات و آیات در نشر علم اهل بیت علیهم السلام باید قید اهلیت افراد را مَدِّ نظر قرار داد. مبتنی بر شناسائی این وصف در مخاطبین، در نشر محتوای این رساله، راستا 4 بخشی مدیریت خبر، مدیریت تضارب، مدیریت کتابت و مدیریت نمونه سازی پیشنهاد شده است.

منبع: خبرگزاری فارس
انتشار: 28 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 28 اردیبهشت 1401 گردآورنده: mahsanblog.ir شناسه مطلب: 42766

به "معرفی رساله تخصصی الگوی پیشرفت اسلامی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "معرفی رساله تخصصی الگوی پیشرفت اسلامی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید